fbpx
Meteen naar de inhoud

Weer blij met mezelf

Deel 3 van 3

We zijn inmiddels twee sessies verder als ik Agnes weer verwelkom in mijn praktijkruimte.

Ze steekt meteen van wal. ‘Ik ben goed bezig’, zegt ze vol trots. ‘Twee weken geleden ben ik een traject gestart bij een diëtiste voor een koolhydraatarm dieet. Het voordeel van dit dieet is dat het eigenlijk geen dieet is, maar een verandering van je eetpatroon. Precies wat ik nodig heb’, zegt ze lachend. ‘De eerste kilo’s zijn er al af. Dat zie jij niet, maar ik voel het wel. Het geeft me zo’n blij gevoel’.

‘Ik weet er alles van Agnes, want ik eet al meer dan 10 jaar koolhydraatarm. Nooit honger, veel kunnen eten, zonder aan te komen. Wat wil je nog meer?’ zeg ik met een brede glimlach.

Ze vervolgt: ‘Laatst zat ik met mijn moeder in de auto, en opeens zegt ze: ‘Agnes, je zíngt!’ Dat was zo’n mooi moment. Ja, het gaat veel beter met me’.

‘Waar gaan we nog aan werken?’, vraag ik haar.

‘Binnenkort moet ik een presentatie geven voor een groep collega’s. Ik vind het zo spannend. In 1-op-1 contact kan ik dezelfde informatie heel ontspannen presenteren, maar dat al die ogen op mij gericht zijn….. brrrr ik moet er niet aan denken.’ Agnes grijpt naar haar keel.

Ik stel voor om te werken met EFT (Emotional Freedom Techniques). Het voordeel van deze methode is dat je die thuis zelf kunt doen, zo vaak je maar wilt. EFT gaat ervan uit dat alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een disbalans in ons energiesysteem. Net als EMDR is ook EFT een bewezen techniek die je helpt om trauma’s te verwerken, negatieve gedachten en angsten achter je te laten.

Agnes pakt het toepassen van EFT snel op. Aan het eind van de sessie geef ik haar nog een paar tips hoe ze thuis kan oefenen. Een maand later, als we elkaar weer ontmoeten, vraag ik haar of ze de presentatie voor die groep al heeft gedaan.

‘Die was gisteravond en het is heel goed gegaan. In het begin was het een beetje spannend, maar dat stelde eigenlijk niks voor’, zegt ze blij. ‘Eerlijk gezegd ben ik er helemaal niet zo mee bezig geweest dat ik zou kunnen dichtklappen. Dat realiseer ik me nu pas. Het was gewoon een leuke avond.

Wat ik trouwens wel lastig vind in het toepassen van EFT is met welke startzin ik moet beginnen.’

‘Daar gaan we dan vandaag extra aandacht aan besteden’, stel ik voor. We besluiten om EFT te doen voor het loskomen van haar voormalige partner. ‘EMDR werkt net zo goed, maar zo kan je meteen oefenen met de startzin, zodat je het zelf thuis kan toepassen  voor alle situaties waarin je meer ontspanning wilt ervaren’, leg ik uit.

Als we de sessie afronden zegt Agnes: ‘Het is me duidelijk geworden dat het belangrijk is om vooral mijn gevoel bij de startzin te betrekken. Ik ga ermee oefenen.’

‘Wat een heerlijk vak heb ik toch’, denk ik bij mezelf als Agnes de deur uitloopt en ik terug denk aan haar enthousiasme over de presentatie die ze met zoveel plezier heeft gegeven.