fbpx
Meteen naar de inhoud

Pijnlijke gebeurtenissen overkomen ons allemaal

De eerste die nog nooit pijnlijke gebeurtenissen heeft meegemaakt, moet ik nog tegenkomen. 

Ik vind het fascinerend om te ervaren dat iedereen zo verschillend reageert om pijnlijke ervaringen. Toen ik 20 jaar geleden startte met mijn praktijk heb ik me erover verwonderd. 

Ik herinner me een client die trauma op trauma had ervaren. Van een auto ongeval met ernstig letsel, verlies van een kind tot heftige ervaringen in zijn jeugd. Hij was nog niet eerder bij psycholoog geweest voor hulp. Zijn hulpvraag: ‘Ik word steeds vaker overmand door emoties en weet niet goed hoe hiermee om te gaan’. 

Na de tweede sessie EMDR was er al een duidelijke verandering zichtbaar. Tijdens de vijfde sessie liet hij weten dat het prima met hem ging en hij onze sessies wilde afronden. 

Een andere client die ook betrokken was bij een auto ongeval met ernstig letsel reageerde heel anders. Zijn leven was ogenschijnlijk redelijk moeiteloos verlopen. Zijn hulpvraag: ‘Ik voel zoveel boosheid in mij dat dit ongeval mij is overkomen. Ik voel soms zelfs agressie naar degene die het ongeluk veroorzaakte.’

De cirkel van het slachtofferschap was moeizaam te doorbreken. Uiteindelijk lukte het hem toch om vanuit een ander perspectief te kijken naar zijn pijnlijke ervaring onder andere ook door het werken met EMDR. Hij leerde beter omgaan met zijn emoties door er niet meer tegen te vechten, maar het te verwelkomen, het in de ogen te kijken. In zevende sessies liet hij weten meer en meer te ervaren dat het leven inderdaad gemakkelijker is als hij stopt met weerstand bieden aan de realiteit. ‘Ook al geef ik nog vaak weerstand aan die emoties, in ieder geval ben ik het me vaker bewust en dan lukt het soms ook nog om ermee om te gaan zoals jij me hebt geleerd’, vertelde hij in de afrondende sessie.

Pijnlijke gebeurtenissen overkomen ons allemaal. Als dit je belemmert om je leven voluit te leven, dan achtervolgt het je keer op keer.

 

Ben jij het ook zat dat je er steeds weer overmand wordt door emoties?

Daar is wat aan te doen!

 

Reviews

Doordat ik zelf moeite had om mijn (emotionele) gevoelens te duiden en daardoor dus ook moeite had hoe daarmee om te gaan, heb ik contact gezocht met Willeke van Praktijk Dynamo. Het contact met Willeke is warm, maar tegelijkertijd soms ook confronterend. Ik heb vaak gezegd dat zij mij juist door het spiegelen/confronteren weer wist te ‘resetten’. Zowel de gesprekken, EMDR en EFT, zorgden ervoor dat het kwartje viel (mentaal en psychisch).
Roelien
De 2-intense dagen met Willeke van Barneveld hebben een diepe impact op mijn leven gehad, zowel fysiek als emotioneel. Vanaf het moment dat ik besloot deze dagen te doen, voelde ik dat het de juiste keuze was. Samen met Willeke heb ik onze plannen voor deze twee dagen besproken, en we begonnen met een wandeling, waarbij ik in mijn rolstoel zat. Na een heerlijke lunch zijn we gestart met EMDR, een behandeling waar ik vroeger altijd angstig voor was. Echter, mijn vertrouwen in Willeke was groot, en ze begeleidde me met een geruststellende stem. Mijn lichaam reageerde heftig, maar ik voelde me veilig in haar aanwezigheid.
Corrie
Moest aan je denken, verwacht dat je me nog kent al is het een hele tijd geleden. Je hebt me in die jaren veel gebracht, veel inzichten gegeven. Na mijn scheiding ben ik helemaal tot mezelf gekomen. De afgelopen maanden merkte ik steeds meer; ik sta open voor de liefde, het mag voorbij komen... en het kwam Willeke. Het heeft me heel erg overvallen - "het thuiskomen" en alle heftigheid van verliefdheid, maar tegelijk is er rust. Een gelijkwaardige liefde, een balans in geven en nemen, we schatten elkaar op waarde in. Tuurlijk is het pril, en we zullen zien wat de toekomst brengt…. Ik heb onze gesprekken, jouw bijdrage altijd heel erg gewaardeerd dat weet je.
Daphne

Een moeiteloos bestaan voor iedereen

Te mooi om waar te zijn dat een moeiteloos bestaan voor iedereen is weggelegd? Dan bedoel ik niet dat we alleen maar positieve ervaringen opdoen. In tegendeel, tegenslagen horen bij het leven. En voor velen is het veel meer dan een tegenslag. Zij ervaren keer op keer traumatische ervaringen. Ook voor hén is de weg naar moeiteloosheid vrij.

Het vraagt wel voortdurende oefening, die je overigens moeiteloos kunt uitvoeren. 

Door er zelf mee te oefenen, ben ik erachter gekomen dat het eigenlijk té eenvoudig voor woorden is. Heel in het kort zou ik het kunnen omschrijven als volgt: zodra ik me weer bewust word van mijn weerstand tegen wat er op dat moment is of dat ik weer in mijn verhalen zit, vindt de verschuiving al plaats. 

Een moeiteloos bestaan is NIET dat je:

 • geen tegenslagen te verduren krijgt
 • altijd blij en vrolijk bent
 • geen pijnlijke en hele nare dingen meemaakt
 • verwacht dat het allemaal vanzelf gaat
 • controle hebt over het leven
 • geen heftige emoties ervaart.

Een moeiteloos bestaan is WEL dat je:

 • inspanningen levert om te oefenen met een nieuwe manier van omgaan met situaties en de bijbehorende emoties 
 • voor zover je lichaam dat aankan, fysieke inspanningen levert om je lichaam en geest een energie boost te geven
 • impulsen vanuit je hart volgt
 • met moeiteloos gemak meebeweegt op wat zich aandient in plaats van te strijden tegen de realiteit
 • je emoties verwelkomt
 • bereid bent om je angsten onder ogen te zien
 • openstaat voor ervaringen
 • steeds vaker diepe innerlijke rust ervaart.

Individuele begeleiding

Relatie begeleiding