Relatiebegeleiding
Wanneer?
Er zijn verschillende redenen waarom je je kunt aanmelden voor relatiebegeleiding, bijvoorbeeld:
- Jullie hebben veel ruzie en het levert eigenlijk niets op; sterker nog vaak raak je meer van elkaar verwijderd.
- Jullie zijn uit elkaar gegroeid; de verschillen zijn zo groot.
- Je begrijpt elkaar niet meer.
- Er is een derde in het spel.
- Een van beiden vraagt zich af of hij/zij wel door wil gaan met de relatie.
- Je vraagt je af hoe jullie op een goede manier uit elkaar kunnen gaan.
Wat kun je verwachten?
Als je problemen hebt met het geven en krijgen van de liefde die je wilt, dan kun je daar iets aan doen. In de begeleiding krijg je inzicht in jezelf en in elkaar en leer je vaardigheden die je in je relatie kunt toepassen. Je leert hoe je meer afgestemd kunt communiceren, hoe je destructief gedrag kunt afleren en hoe je je energie kunt inzetten om tegemoet te komen aan je eigen behoeften en aan elkaars behoeften. Geleidelijk wordt de neerwaartse spiraal omgebogen naar een proces van emotionele groei die beide partners ten goede komt.
In mijn opleiding tot relatietherapeut ben ik vooral geïnspireerd door het werk van Harville Hendrickx (De volwassen relatie) en Sue Johnson (Hou me vast).
Veel inspiratie vind ik ook in de methodiek van Verbindende Communicatie van Marshall Rosenberg (Non-Violent Communication) en de boeken van Paul Ferrini.
De aanpak
We maken een afspraak via bellen of beeldbellen. Dit kosteloze gesprek duurt 15-30 minuten. Ik zal jullie vragen wat jullie voor ogen hebben qua begeleiding. Wanneer zowel jullie als ik het gevoel hebben dat we verder willen, dan maken we een nieuwe afspraak. Het kan zijn dat ik jullie vraag iets voor te bereiden.
Tijdens onze nieuwe afspraak werken wij ernaar toe een goed beeld te krijgen over de huidige problemen in de relatie, de ontstaanswijze ervan, de huidige levenssituaties (onder andere vrienden, familie, werk en verslavingen) en belangrijke zaken uit jullie relatie- en levensgeschiedenissen.
Aan het eind van het gesprek zal ik mijn indruk geven en een voorstel doen voor de behandeling: hoe ik werk en de verwachte duur van de behandeling. Soms is het zinvol om ook voor beiden een individuele afspraak te maken.
De relatiegesprekken duren meestal 75-90 minuten en vinden overdag plaats in de praktijk of online.
Tijdens de gesprekken werken we eraan om je meer bewust van je eigen gevoelens en die van je partner te worden. Ook wordt duidelijk welke interactiepatronen goed en juist niet goed werken. Verder kun je verwachten dat we werken met communicatieoefeningen en huiswerkopdrachten.
In de gesprekken zal het hier en nu centraal staan. Ook kijken we naar het verleden, waarbij ik me vooral richt op hetgeen in het nú bijdraagt, om jezelf en je partner beter te kunnen begrijpen. Met andere woorden, zonder het onnodig oprakelen van oude ballast.
Afronding van de begeleiding
In principe ga ik uit van kortdurende trajecten. Meestal zijn we het na verloop van tijd samen eens over het afronden van de begeleiding.
In de meeste gevallen betekent dit, dat jullie naar elkaar zijn toegegroeid, dat er meer intimiteit is, dat de verschillen meer gewaardeerd worden en/of dat er beter gepraat wordt met elkaar.
Het kan ook zijn dat jullie tot de conclusie zijn gekomen om de relatie te beëindigen. Indien gewenst, kan ik jullie in dit proces ondersteunen.