fbpx
Meteen naar de inhoud

EMDR en EFT

Alle negatieve emoties worden veroorzaakt door een disbalans in ons energiesysteem!

Algemeen

EMDR (Eye Movement Desensitisation and Reprocessing) en EFT (Emotional Freedom Techniques) zijn zeer effectieve vormen van psychotherapie voor het genezen van emotionele problemen. Alle emotionele problemen ontstaan door ervaringen die negatieve opvattingen tot gevolg hebben. Beide methoden kunnen ertoe bijdragen dat deze ervaringen snel en doeltreffend worden verwerkt.

Overeenkomsten en verschillen

EFT en EMDR zijn beide gericht op het oplossen van de emotionele ladingen, herinneringen en trauma’s. Beide methoden helpen je op een relatief eenvoudige manier om je goed voelen. EFT wordt vaak veel breder toegepast op allerlei andere klachten. Alhoewel EMDR oorspronkelijk alleen gericht was op traumaverwerking, wordt steeds meer onderkend dat EMDR bij veel hulpvragen effectief kan worden toegepast. Dit heb ik zelf ook ervaren in al de jaren dat ik met EMDR werk.

EMDR en EFT zijn zeer krachtige en effectieve methoden die wat mij betreft, veel sneller tot een oplossing leiden dan allerlei gesprekstherapieën.

Bij EMDR werken we met oogbewegingen, terwijl je focust op een herinnering, een emotie of op een lijfelijk gevoel.

EFT richt zich op het aanraken van meridiaanpunten in combinatie met een volledige ademteug of kloppen. Een onderdeel van de behandeling is mogelijk ook een hersenbalanceer-oefeningen (de Gamut-procedure) waaronder oogbewegingen. Ook bij EFT wordt er tegelijkertijd gefocust op een herinnering, een emotie of lijfelijk gevoel.

Wanneer EMDR, wanneer EFT?

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat zowel EMDR als EFT een zeer effectieve therapie is voor het verwerken van psychotrauma. Wereldwijd passen therapeuten beide methoden bovendien met succes toe bij tal van andere problemen, zoals belemmerende overtuigingen, angsten, onzekerheid, fobieën en rouwverwerking.

Keuze voor EMDR of EFT maak ik op basis van de wens van de cliënt en ook mijn gevoel wat mogelijk het beste aansluit bij de cliënt. Een voordeel van EFT is dat je dit als cliënt tussen de sessies door, of na het traject, ook zelf kunt toepassen. Vaak ben je in het begin nog wat onzeker of je de methode op een juiste manier toepast. Tussen de sessies door kun je altijd terecht als je hier tegenaan loopt. De praktijk leert dat je toch vrij snel leert vertrouwen op je eigen ingevingen. Een dubbel voordeel dus: je zelfvertrouwen neemt toe én je kan het werkelijk in  oneindig veel situaties zelf toepassen, waardoor je weer verder kunt zonder last te hebben van allerlei emoties of negatieve overtuigingen.

Wat kan je als cliënt verwachten van EMDR?

Na een voorbereidend gesprek, zal ik plaatsnemen tegenover jou. Ik zal je vragen aan een bepaalde gebeurtenis terug te denken. Terwijl jij de gebeurtenis voor de geest haalt, vraag ik je mijn vingers te volgen die ik op een afstand van ongeveer 30 centimeter, voor je gezicht langs, heen en weer beweeg. Ook het geven van afwisselende tikjes op je linker en rechter knie kan worden toegepast. Na elke set nemen we een korte pauze; ik vraag je dan wat je ervaart.

De EMDR procedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Aan jou wordt na elke set oogbewegingen gevraagd je te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

Soms is één sessie al voldoende. Overigens is het niet ongebruikelijk dat er meerdere sessies worden toegepast om optimaal rendement te bereiken.

Ik heb het contact met Willeke als bijzonder warm en vertrouwd ervaren. Het was thuiskomen bij mezelf. Na enkele sessies EMDR voelde ik me krachtig genoeg om voor mij zelf op te komen en een belangrijk besluit te communiceren. Sindsdien voel ik me vrij om mijn eigen keuzes te maken en geniet ik intens van alle aspecten van het leven.
Caroline
Doordat ik zelf moeite had om mijn (emotionele) gevoelens te duiden en daardoor dus ook moeite had hoe daarmee om te gaan, heb ik contact gezocht met Willeke van Praktijk Dynamo. Het contact met Willeke is warm, maar tegelijkertijd soms ook confronterend. Ik heb vaak gezegd dat zij mij juist door het spiegelen/confronteren weer wist te ‘resetten’. Zowel de gesprekken, EMDR en EFT, zorgden ervoor dat het kwartje viel (mentaal en psychisch).
Roelien
Ineens lag ik op de spekgladde weg onder mijn fiets. De pijn was onverdraaglijk. Met de ambulance naar het ziekenhuis waar twee scheurtjes in mijn bekken werden geconstateerd. Ik durfde niet meer te fietsen, tot… ik van Willeke een EMDR-sessie kreeg. Eerst dwars door de angst van de val, ik kreeg tranen in mijn ogen en dan: een nieuwe ‘film’. Ik voelde de angst letterlijk uit mijn lichaam zakken. Mede dankzij de warme aandacht waarmee Willeke dit begeleidde, fiets ik weer als vanouds.
Tanja

Wat kan je als cliënt verwachten van EFT?

Na een voorbereidend gesprek, zal ik je vragen om hardop een zin na te zeggen die te maken heeft met je probleem. Dit herhalen we drie keer en terwijl je het probleem hardop benoemt, activeer je de meridiaanpunten door deze zelf te kloppen of aan te raken met tegelijk een diepe ademhaling. Dit herhaal je zoveel als nodig is.

De blokkades die in het lichaam zijn opgeslagen verdwijnen en daardoor kan de energie weer stromen. Dit is gebaseerd op de wetenschappelijk theorie dat het fysieke lichaam emoties opslaat.

Tijdens de sessie klop ik ook mee op mijn eigen punten. De co-regulatie versterkt dan de werking van EFT. In het proces is vooral ook aandacht voor nieuwe positieve overtuigingen, zodat deze wordt geïntegreerd in je systeem.

 

EMDR en EFT ook online?

De ervaring leert dat zowel EMDR als EFT prima online kan worden toegepast.