fbpx
Meteen naar de inhoud

Ontevredenheid is er niet zomaar

Deel 4 van 4

‘Het was goed om me bewust te worden van de pijn. Ik merk dat alles nog op zijn plek moet vallen,’ zegt Philip als we een kleine week na de Intense 2-daagse elkaar telefonisch spreken. ‘De opstelling van zondagmiddag werkt nog steeds door. Ik heb meteen een afspraak met mijn vader gemaakt. Ook al vind ik het spannend, mijn insteek is om me open op te stellen als we elkaar zien. Ik verlang ernaar meer verbinding met hem te ervaren.’

Het is stil aan de andere kant van de lijn.

Omdat de uitwerking van de opstelling intens was, stelde ik toen voor de evaluatie van de 2-daagse even uit te stellen om het proces waar Philip in terecht was gekomen niet te verstoren. Vandaag zouden we het hierover hebben en als ik hem ernaar vraag zegt hij: ‘De afwisseling in het programma vond ik fijn: de intensieve sessies, de strandwandelingen, een dutje doen of relaxen. Ik hoefde ook alleen met mezelf bezig te zijn. Dat heeft me goed gedaan. Naar mijn idee heb je het ook adequaat aangepakt. Lekker to the point. Ik voelde me snel op mijn gemak.’

‘Dat is fijn om te horen Philip,’ zeg ik blij.

‘Het was prettig om met Mieke mijn ervaringen van die twee dagen te delen. Ik merk dat ik nog niet alles kan verwoorden. Dat heeft nog tijd nodig denk ik,’ zegt Philip.

We gaan dieper in op zijn ervaringen tijdens de afgelopen dagen.

‘Ik voel in mijn lichaam dat er nog van alles gebeurt. Dat lijkt me een goed teken. Het is wel een uitdaging om stiltemomenten te creëren. Er zijn zoveel ballen in de lucht te houden. Heb je daar nog tips voor?’ vraagt hij.

‘Ja, dat is natuurlijk de grote uitdaging voor ons allemaal. Honderd en één dingen leiden je af van de broodnodige momenten van stilte, van dagdromen, van even niks doen. Het helpt mij om dit in mijn dagprogramma op te nemen. Net zoals ik eet en slaap.

Voor anderen werkt het om een melding in je digitale agenda te zetten. Inspirerende leiders en managers zitten met regelmaat met hun voeten op het bureau en staren voor zich uit met een lekker bakkie koffie. Zij weten dat juist dan de meest creatieve ideeën opkomen.

Makkelijker gezegd dan gedaan. Ook voor mij is het een uitdaging om mijn actielijst, sociale media en het nieuws minder prioriteit te geven dan mijn stiltemomenten. Dat zijn momenten van alleen maar zijn die ik als voedend ervaar, zoals dagdromen, genieten van mijn lunch of cappuccino.  Je vertelde dat je tijdens het afgelopen weekend zo geraakt was door muziek. Mogelijk is dat voor jou ook een mooie manier om je geest tot rust te brengen.

Jouw sensitiviteit werd zo zichtbaar tijdens onze 2-daagse. En denk eens terug aan al de ideeën die bij je loskwamen. Door letterlijk afstand te nemen ontstaat er ruimte voor creatie. Als je meer vertraagt zal je als vanzelf zicht krijgen op keuzes die je wilt maken zowel in je werk als privé.’

We besteden aandacht aan wat hij verder nodig heeft in de komende tijd en besluiten om de komende tijd één keer per maand een telefonische afspraak in te plannen.