fbpx
Meteen naar de inhoud

Moeiteloos is niet hetzelfde als makkelijk

Met de lancering van mijn website moeiteloosbestaan.nl en de gesprekken die ik hierover heb met anderen, wordt weer zo zichtbaar hoe we dezelfde woorden gebruiken en deze zo verschillend interpreteren . Fascinerend toch?

De een reageert een beetje boos: ‘Voor jou is dat misschien haalbaar, maar ík zit financieel helemaal aan de grond. Ik vind het hard werken om overeind te blijven. Sterker nog, ik ben alleen maar aan het overleven en hoop maar één ding, namelijk dat dit snel voorbijgaat.’

En een oudere vrouw legt mij uit: ’Als je zou kunnen voelen wat ík heb meegemaakt, dan zou je begrijpen dat voor mij het leven echt niet moeiteloos is verlopen. Ik ben mijn kind verloren toen ze nog maar 12 was. Nog geen jaar later ging mijn man er met een ander vandoor. Nee, het leven is zwaar voor mij. Er gaat geen dag voorbij of ik heb verdriet over het verlies dat mij is overkomen’.

Ik spreek ook anderen die verwachtingsvol reageren. ‘Een moeiteloos bestaan? Dat wil ik ook!’ Zij zijn nieuwsgierig naar wat je kunt doen om meer moeiteloosheid te ervaren. Zij stellen mij vragen. Wat bedoel je met moeiteloos bestaan? Hoe doe jij dat dan? Kan ik dat ook bereiken?

Geen goed of fout

Voor mij is er geen goed of fout aan deze reacties. Maar de meer verontwaardigde reacties raken mij zo omdat ik die overlevingsstand zo goed ken. Het vastzitten in die stand en geen mogelijkheid zien om die cirkel te doorbreken.

Voortdurend in de  overlevingsstand staan. Dat kan toch niet de bedoeling van het leven zijn?

Hoe zou zijn als het die oudere vrouw haar verzet zou opgeven? Als zij zich zou realiseren dat zij een keuze heeft om anders om te gaan met het hartverscheurende verlies? Natuurlijk is dat een spannend proces. Het vraagt moed en leren omgaan met pijn en onzekerheid. Het vraagt inspanning en oefening om oude patronen die je niet helpen achter je te laten. Ook al is het zo menselijk om bewust of onbewust vast te houden aan het bekende.

Maar het is wel nodig als je meer moeiteloosheid wilt ervaren in het leven.

Ieder mens reageert vanuit zijn eigen perspectief. Hoe boeiend is het om te ontdekken wat dat perspectief bij de ander is.

Ik leg uit vanuit welk perspectief ik heb ontdekt hoe je de weg naar een moeiteloos bestaan kan creëren. Door te oefenen met het alleen maar meebewegen met wat er is. Dat het niets uitmaakt of je verdrietig bent, boos of juist vrolijk en blij. Het gaat voor mij om ervaringen opdoen. En verder dat ik me oefen het verzet op te geven, mijn emoties te omarmen, de verhalen die ik mezelf keer op keer vertel los te laten. Wat er dan steeds meer overblijft is een moeiteloos zijn met wat zich aandient.

Het maakt mij een blijer mens en ik kan veel gemakkelijker meebewegen met alles wat mij overkomt. Soms vraag ik me af: Hoe zou mijn leven zijn geweest als ik dit jaren eerder had ontdekt? Maar ik weet ook dat het je niet komt aanwaaien. Het vraagt om oefening en bewustzijn.

Ik nodig je uit om te ontdekken wat er verandert als je in jouw leven meer gaat meebewegen en jouw situatie vanuit een ander perspectief benadert.   Wil je hierover van gedachten wisselen? Neem dan vrijblijvend contact op via de agenda voor een kosteloze telefonische 15-30 minuten-afspraak.