fbpx
Meteen naar de inhoud

Moeiteloos bestaan voor iedereen?

Wat heb ik toch genoeg van: elke keer weer mijzelf die druk opleggen, altijd dat moeten presteren, iedere keer weer van slag raken door situaties van buitenaf. En maar hopen dat het allemaal weer voorbij gaat.

Hoe ga ik hier verandering in brengen? Me er bij neerleggen lijkt mij geen optie.

Deze vraag stel ik mezelf al jaren lang. Gaandeweg ben ik gaan ontdekken dat er inderdaad andere opties zijn. Die ontdekkingen deed ik door wat ik zelf meemaakte en door het werken met mijn cliënten als psycholoog.  En ook het universum werkte mee door inspirerende ontmoetingen en het lezen van een aantal boeken.

Wat als dit het is?

In het najaar van 2019 raak ik extreem vermoeid. Ik kan niet anders dan vertragen. Zelfs de was ophangen is een klus die bijna niet te doen is. Wat als dit het is? Als ik niet de ‘missie’ die ik voor ogen had kan vormgeven? Wie ben ik als ik niet werk?

Onvermijdelijke verschuiving in volle gang.

Deze ervaring heeft me tot een besluit gebracht. Ik wil zoveel als mogelijk, mijn leven op een moeiteloze manier ervaren.  Betekent dit dat ik altijd vrolijk en blij ben? Zeker niet. Het leven daagt mij uit om te blijven oefenen.

Tijd voor vernieuwing

Steeds vaker lukt het me mee te bewegen met wat er is én vooral ook niet is. Langzaam maar zeker krijg ik wat meer energie en komt mijn levenslust soms zelfs weer terug.  Tijdens zo’n moment neem ik het besluit om te starten met het maken van mijn nieuwe website. Ik weet ook dat ik dit niet alleen kan.

Twee professionele en inspirerende vrouwen komen op mijn pad.

Veerle* die gespecialiseerd is in de technische kant. Zij legde de basis voor de nieuwe website. Onvermoeibaar heeft ze zich ingezet om steeds weer aanpassingen te doen. Niets leek haar teveel.

En Gisèle* die mij heeft uitgedaagd om mezelf werkelijk te laten zien. Haar prikkelende vragen hielpen mij meer helderheid te krijgen over waar ik me op wil focussen. Zij hielp mij ook te ontdekken met welke mensen ik graag werk en op welke manier.

Ik bepaal het zelf wel

Eerlijk gezegd voelde ik wel een beetje weerstand toen ik begon met haar eerste opdracht. ‘Beschrijf je levensloop’. ‘Wat heeft dat voor toegevoegde waarde,’ dacht ik bij mezelf.

Ik herinner me nog zo goed dat ik het elke keer voor me uitschoof. Altijd waren er ‘belangrijkere dingen die ik te doen had’.  Dat vond ik ook echt.

Gisèle zei tegen mij:  ‘De bal ligt nu bij jou. Jij mag nu echt gaan schrijven en dan kunnen we weer verder.’

Nu ben ik nogal allergisch voor druk van buitenaf. Als iemand zegt dat ik iets moet doen, dan komt alles in mij in opstand. Dit heb ik al te vaak meegemaakt en die tijd is voorbij. Ik maak zelf mijn keuzes.

Maar Gisèle raakte de goede snaar. Of beter gezegd: ik liet mezelf raken.

Opeens werd het zo duidelijk dat ik ook nu een keuze heb. Ik nam het besluit om te beginnen met schrijven. Elk moment kan ik de beslissing nemen om te stoppen met het hele proces.  Grappig genoeg is toen pas het plezier gekomen om te gaan schrijven. De druk was ervan af. Sterker nog, ik kwam in een ongekende flow.

Het werd écht een feestje toen ik daarna, al brainstormend met Gisèle, tot de kern kwam.

Moeiteloos bestaan

Mezelf én anderen inspireren om te leven op een moeiteloze manier. Daarmee bedoel ik niet dat je geen pijnlijke ervaringen opdoet of dat je geen heftige emoties zult ervaren. Maar wel dat er manieren zijn om er op een moeiteloze manier mee om te gaan.

Met een lach en een traan oefen ik dagelijks. Soms succesvol. Maar soms helemaal niet. Tótdat ik me er weer bewust van word dat ik ook op een moeiteloze manier met deze lastige of pijnlijke situatie kan omgaan.

Voor mij maakt dit het leven  werkelijk veel interessanter en lichter.

‘Moeiteloos bestaan’ wie wil het niet? En dan te bedenken dat het voor iedereen is weggelegd. Echt iedereen.

Graag deel ik met jou de kennis en wijsheid die ik heb opgedaan bij het oefenen hiermee.

Nieuwsgierig geworden?

Wil je meer informatie over de twee inspirerende vrouwen?

*Veerle Montes Klaver https://www.veerle-mk.nl/

*Gisèle Rebel https://foodiecontentfactory.nl/