fbpx
Meteen naar de inhoud

Er zijn duizend redenen waarom een relatie kan stuklopen

Ze had beloofd om een review te schrijven. In afgelopen week maakte ze haar belofte waar. Haar verhaal raakte me.

‘Wij zijn al meer dan 20 jaar samen; een stabiele basis zou je zeggen. Voor ons betekende het dat we in een sleur terechtgekomen waren. Totdat de eerste ruzies kwamen. De een had verwijten en de ander wist niet hoe te reageren.

Ik heb altijd geleerd: waar twee vechten hebben twee schuld. Ik zag alleen niet meer wat mijn aandeel was in het geheel. Ik zag alleen wat de ander fout deed. Verwijten maken en de schuld bij de ander leggen is immers makkelijker dan naar je eigen aandeel kijken. Op het moment dat ik dacht aan scheiden werd voor mij de situatie pas helder. We bevonden ons op een kruispunt.

Als we uit elkaar zouden gaan na 20 jaar wilde ik mijzelf in de spiegel aankijken en denken dat ik er alles aan had gedaan om onze relatie te redden. Ik wilde zeker weten dat wij geen toekomst meer hadden. Gelukkig bleek het tegendeel waar te zijn. Er was ruimte om weer voor elkaar open te staan en naar elkaar te kijken en te luisteren. Door gesprekken werden de grote en kleine ergernissen weer bespreekbaar gemaakt en kregen we weer begrip voor de ander. Er zijn duizend redenen waarom een relatie stuk kan lopen, maar gelukkig kun je hem ook redden. Wij zijn nog samen en ik denk dat we samen 100 worden. Dit was echter zonder de hulp van Willeke niet gelukt dus uit de grond van mijn hart – Dankjewel.’

Toen zij zich een paar weken geleden aanmeldde, vertelde ze dat de laatste escalatie voor haar de druppel was. Ze ging op zoek naar een eigen woonruimte.  Ook dankzij de nijpende woningmarkt, besloot ze toch hulp te zoeken. ‘Er moet nu iets gebeuren,’ zegt ze als ik haar aan de telefoon heb. ‘Ik heb mijn man nog niet verteld dat ik deze afspraak ga maken, maar hij komt wel mee.’

‘Het is haar blijkbaar gelukt om haar man te overtuigen van het belang om hulp te zoeken,’ denk ik als ik hen twee weken later begroet in mijn praktijkruimte.

Al maanden blijken ze onder hoge druk te staan. Het veeleisende werk van beiden in combinatie  met de begeleiding van de online lessen voor hun twee zoons van 10 en 12 jaar, was eigenlijk niet te doen. Verwijten naar elkaar vierden hoogtij. Alleen over de hoognodige praktische zaken communiceerden zij nog. En ook dit ging gepaard met enorme irritatie.

Ik denk terug aan haar opmerking tijdens ons telefoongesprek dat ze altijd een goed duo zijn geweest. Ik nodig hen uit hierover te vertellen.

Ze vullen elkaar aan met voorbeelden wat er toen anders ging en kijken elkaar lachend aan. Alsof de tijd van toen weer even werkelijkheid is.

Onwillekeurig glimlach ik. Ze lijken weer even het mooie duo.

We hebben elkaar maar twee keer ontmoet. Verwonderd ben ik nog steeds over de snelheid waarmee dit stel elkaar weer heeft gevonden. ‘Ik denk dat we samen 100 worden,’ schrijft ze zelfs. Ik krijg er kippenvel van.

Wat maakt dat het hen in zo’n korte tijd gelukt is elkaar weer te vinden en een andere stel blijft worstelen met escalaties en gedoe?  

Ik weet dat een aantal factoren in ieder geval een essentiële rol spelen. Bereidheid om te onderzoeken wat je eigen aandeel is. Je hart openen voor de ander zodat je hoort wat er in de ander leeft. De moed hebben om je uit te spreken. En elkaar gunnen om ieder zijn eigen pad te lopen wat de consequenties ook zijn.

Uit eigen ervaring weet ik dat er moedige stappen nodig zijn om patronen te doorbreken. Die moed wordt áltijd beloond.

Welke factoren zijn volgens jou van belang bij het doorbreken van negatieve patronen in je relatie?
Laat het me weten. Ik ben benieuwd!