fbpx
Meteen naar de inhoud

Als angst de regie neemt

Ze is pas 16 jaar als het voor de eerste keer gebeurt. Opeens krijgt ze geen lucht meer. Ze trilt over haar hele lijf. Haar hart bonkt in haar keel. Ze wordt duizelig. ‘Nu ga ik dood,’ denkt ze. Met haar laatste kracht schuift ze de gevulde winkelwagen aan de kant. Ze weet niet hoe snel ze de winkel uit moet komen. Ze hapt naar adem zodra ze buiten is en ploft neer op het dichtstbijzijnde bankje. Verdwaasd staart ze in elkaar gedoken naar de grond met haar hoofd tussen haar handen. De tranenstroom lijkt nooit meer te stoppen. ‘Ik moet hier weg,’ denkt ze. Als ze opstaat en een paar stappen zet, zakt ze bijna door haar benen.

Toen wist ze nog niet dat de paniekaanvallen zich in een rap tempo zouden aandienen. In de trein, bij de kapper, als ze met vriendinnen op stap was. Sterker nog, ze had geen idee dat deze angstaanjagende ervaring, een paniekaanval wordt genoemd. Pas na maanden kon ze het aan ons vertellen.

Angst heeft ze van jongs af aan gekend. Als 9-jarige durft ze ’s avonds niet naar bed. Ze is bang dat de man met die pet weer in de kast zit. Wij als ouders zijn vaak radeloos en proberen haar op allerlei manieren gerust te stellen. Meestal zonder resultaat.

Inmiddels is Mirjam 35 jaar, een krachtige vrouw die leeft vanuit vertrouwen. Een enkele keer heeft ze hulp van een professional gezocht, maar al snel wordt duidelijk dat dit haar niet gaat helpen. Er blijft maar één ding over en dat is zelf uitvinden wat werkt. ‘Ik heb er genoeg van om mijn leven te laten bepalen door angst. Ik wil vrij zijn om te doen wat ik wil. Als niemand mij kan helpen, dan moet ik mezelf maar helpen.’   

Eén van de dingen die ze besluit is te gaan trainen voor de marathon. Ik onderdruk mijn twijfels. De afstand zal ze wel redden, maar een mensenmassa is iets waar ze in het verleden al paniek van kreeg als ze eraan dacht.

Twee keer loopt ze met succes de marathon.

Ze ontdekt hoe het haar zelfvertrouwen versterkt.

Haar verlangen om iets te creëren voor mensen die overleven met angst groeit. Ze volgt een coachopleiding en start haar eigen praktijk.

Een aantal maanden geleden, vertelt ze over haar plannen om een onlinetraining met live-coaching te ontwikkelen. Het onderwerp laat zich raden.

‘Daar hoef ik niet over na te denken,’ zeg ik vol enthousiasme.

Als we samen de training voorbereiden vertelt Mirjam hoe angst haar leven heeft beheerst. Het heeft ook oud zeer opgerakeld. Ik kon er in bepaalde periodes niet voor haar zijn.  De pijn van ons beiden is door die gesprekken geheeld. Wat een geschenk.

Ik bewonder hoe het haar gelukt is om voluit te leven vanuit vertrouwen. Niet dat er nooit meer angst is. Het hoort voor ons allemaal bij het leven. Waar het om gaat, is de angst niet je leven te laten regeren.  Daar is ons programma op gericht.  ‘Als er 20 jaar geleden zo’n programma had bestaan, wat was dát dan een uitkomst voor mij geweest,’ aldus Mirjam.

 Iedereen die er genoeg van heeft om zijn of haar leven te laten beheersen door angst is welkom. De laatste week van februari starten we met het programma.

Als je de voorkeur geeft aan het ontvangen van meer informatie, laat het gerust weten door deze mail te beantwoorden.