fbpx
Meteen naar de inhoud

Vanmorgen liep ik door het bos; ik had een telefoongesprek te voeren en wilde dit doen vanuit rust en vanuit mijzelf. Een tijd terug zou ik om mijzelf gelachen hebben. Hoezo in het bos ? Nu luister ik naar mijn gevoel; het bos is de plek waar ik geniet en tot rust kom. En het gesprek ging goed. Respect voor mijn eigen gevoel en keuzes en respect voor het gevoel van de ander zonder dit in te vullen. Vet trots op mijzelf. Maar dat is waar we nu zijn en niet hoe ik in jouw praktijk binnen stapte slechts 3 sessies terug.

Wanneer ik je in juni bel, heb ik je adres gekregen van een goede vriendin. Op dat moment ben ik op de weg omhoog vanuit een burnout. Tijdens mijn burnout-therapie komt regelmatig ‘ oud zeer ‘ om hoog. Zoals Roberto Gutierrez uitlegt, ontstaat het merendeel van ons gedrag heel vroeg. De burn-out therapie werkt goed; ik ben veel fitter en sterker. Ook in overleg met de bedrijfsarts besluit ik het ‘oude zeer‘ aan te kijken en op te lossen met EMDR-therapie.

Aan de telefoon heb ik al een goede indruk van je, dat wordt bevestigd tijdens de kennismaking. Jij bent empathisch, nuchter en gericht op de weg ophoog. Zoals je zelf zo mooi zegt ‘We kijken zo weinig mogelijk naar beneden en zoveel mogelijk omhoog‘. Dat past helemaal bij mijn ‘levensmotto’; ik kijk altijd vooruit, gefocussed op mijn doel. Waarom ben ik ‘hier’ dan ? Omdat ik vergeten ben om te ‘voelen’ in mijn lijf. Analyseren kan ik bijzonder goed en dat zet ik in als ‘vluchtweg‘. Ik snap mijn ‘oude zeer‘ uitstekend, nu mag ik het voelen.

Tijdens ons 1e consult neem je mij mee door de stappen van EMDR. Ik heb al nagedacht over de momenten die weerstand oproepen in mijn lijf ‘op mijn bors ‘ en in ‘mijn buik‘. Je vertelt dat we niet blijven hangen in het eindeloos ophalen van alle herinneringen. Dat is fijn, ik wil vooruit. Ik visualiseer de situatie en de tranen lopen over mijn gezicht. Even ben ik weer dat pubermeisje dat zoveel op haar bordje kreeg. Die zo graag een normaal leven wilde hebben, net als haar leeftijdsgenoten en zich schaamde voor de werkelijkheid. Je vraagt mij jouw vingers te volgen met mijn ogen, te aarden door mijn beide voeten op de grond te plaatsen en rustig vanuit mijn buik te ademen. Dan is er tijd om tot rust te komen en een andere situatie te visualiseren. Opnieuw lopen de tranen over mijn wangen. We eindigen met een affirmatie ‘Ik ben wie ik ben‘.

De dag na het consult ben ik moe en onrustig. Ik ga wandelen, laat de tranen soms weer komen. Na twee dagen komt er rust voor in de plaats. Ik merk dat ik beter bij mijzelf kan blijven, niet meer invul voor de ander en veel milder kijk naar de mensen om mij heen. Dat laatste zorgt dat zij ook anders reageren op mij en de positieve spiraal is ingezet.

Tijdens het 2e consult pak ik een situatie die van recentere datum is. Terwijl ik de situatie visualiseer, blijkt dat de trigger ‘dezelfde‘ is. Deze trigger geeft mij een gevoel van onveiligheid en zorgt dat ik in de actie (vecht) -modus kom. Een oude ‘tactiek’ van het meisje om situaties op te lossen, maar het meisje is nu een vrouw van 45 jaar. Jij stelt mij de vraag of ik ook echt onveilig ben en dat doet mij beseffen dat ik veilig ben en dat ik dat ook gecreëerd heb voor mijn zoons. Daarmee besef ik dat ik niet hoef te ‘vechten‘ voor mijzelf. Dat ik rustig kan luisteren naar het gevoel van de ander en zijn of haar standpunt kan accepteren zonder mijn eigen plek uit het oog te verliezen. ‘Ik ben veilig‘ voegen we aan mijn affirmaties toe.

Het aandacht en erkenning geven aan mijn ‘oude zeer‘ werkt helend. Erkenning van mijn pijn en erkenning vanuit jouw expertise. Dat laatste bevestigt dat het een pubermeisje veel over haar heen kreeg. Dat ze niet de tools had om daar mee om te gaan en er geen hulp was. Ze deed wat ze kon in plaats van ze deed niet genoeg zoals ik het zelf jaren zag. Helend is ook jouw erkenning van mijn kracht en drive die ervoor hebben gezorgd dat ik mijzelf blijf ontwikkelen, verantwoordelijkheid neem voor mijn eigen leven en nu kan vertrouwen op mijn gevoel om de juiste keuzes te maken.

In 3 consulten heb ik een grote stap vooruit gemaakt. We spreken af dat ik contact opneem wanneer ik ervaar dat ik hulp nodig heb. Ook dat is fijn gevoel.

Willeke dank voor je hulp !

Gisèle Rebel